Wednesday, February 8, 2017

Aile-Ergen Çocuk İletişiminde 'Kozalak Etkisi'

Kozalak Etkisi
Aile-Ergen Çocuk İletişiminde Kozalak Etkisi
Üzeri üst üste kiremit gibi sıralanmış, sert pullarla kaplı kozalakları hepimiz biliriz. Çam ağaçlarının tohumlarını içerisinde barındıran kozalakların pullarını açmadan önceki sert halini müşahede ettiğinizde çocukluğumuzun oyuncaklarından topaçı hatırlatır. Kendine has sertliğini gelecekteki yemyeşil çam ağaçlarının doğumu için saklayan kozalaklar, yaşam içerisindeki ergen çocuklarımızı da andırır. Nasıl yani? dediğinizi duyar gibiyim.
Ergen dönem çocuklarının içinde kendine özgü bireyselliği, heyecanı, kabiliyeti, yaşam amacı gibi var olan hususiyetler anne baba sıcaklığı ile bir bir açılmayı bekler. Ergen çocuk bu açılmayı zeminini bulduğu ebeveyn ortamlarında gerçekleştirir. Sert kabuklara bürülü bir ergen çocukla , bir o kadar sert ve şiddetli aile ortamlarında iletişim kurmada zorlanılacağı âşikardır. İşte tam bu çizgide ‘kozalak etkisi’ diyebileceğim bir formasyonun devreye girmesi elzemiyet kesbetmektedir.


Daha kendisini açmamış bir kozalağı, normal sıcaklıktaki sobanın üzerinde on beş dakika kadar koyarak gözlemleme fırsatını yakalayın. Kozalak sıcaklığa dayanamayarak belirli bir süre sonra o sert pullarını açmaya başlar ve çam kokusunu size enfes bir şekilde tattırır. Aynen bunun gibi benliğin zirvesindeki ergen çocukla anne- baba da sımsıcak bir yuvanın içerisinde sağlıklı iletişimlere medar bir hayata yelken açacaktır.

Sıcak aile yuvasının içerisinde etiketleme, söz kesme, ani tepki verme gibi davranışlardan uzak durarak ergen çocuğunuzu anlamaya ve onu önemsediğinizi hissettirecek bir davranış modeli geliştirmeye gayret etmelisiniz. Anne baba olarak kendi sıcaklık aurası içerisine alınan her ergen çocuk ‘kozalak etkisi’ ile kendisini size açacak, sizinle dertleşecek ve birlikte çözüm yolları bulabileceksiniz.

Unutulmamalı ki her ailede sorun vardır ama her ailede sorunları çözebilen bir anne baba yoktur.

0 comments: